Ziua 2 – Zagreb 11 septembrie

E zgomot afară…. Cineva se mișcă în jurul mașinii. Îmi ridic repede privirea să văd cine ce face. Niște nemți au parcat și ei la somn lângă noi.

Ne trezim. După o lungă noapte, Liebling se trezește, din nou fără ceas, la ora 7:30. E foarte fresh, și se pune să îșă facă o cafea, dar nu mai întâi de a verificat dacă frigierul este rece. Prima satisfacție pe ziua de azi este chiciura de zăpadă din mini-congelatorul rulotei. Apoi se dă startul la ritualul facerii cafelei: pe propriul aragaz, în propia cană, cu propria linguriță. Între timp descoperim și primul lucru uitat acasă: periuța de dinți. Ca urmare ie rapid din rulotă și cumpăr urgent o periuță. Defapt două. După ce ne igienizăm corpurile pornim la drum.

Direcția Budapesta. Afară este foarte cald. Drumul este liber. Oricum mare relevanță traficul nu are pentru noi, deoarece ansamblul condus nu poate depăși 80km/h. Asta la drum drept, dacă vine vorba de urcat pantă, e mult 60km/h. Ne-am obișnuit că suntem un mare melc ambulant, la propriu cu casa după noi, dar suntem bucuroși că lucrurile merge la propriu ca pe roate. Ne hotărâm ca prânzul să îl luăm pe marginea lacului Balaton, așa că oprim în Fonyod pentru câteva ore. Fonyod este orașul în care cum câțiva ani, mai exact 3, săream pe geamul de la etajul 1 al internatului pentru a ajunge la gară, de unde Ovidiu Marian, soțul profei de geogra trebuia să mă culeagă ca să mă duc la olimpiadă. Astăzi este nimeni altul decât nașul nostru, iar cel de la capătul firului, cu care vorbeam și sms-uiam, este nimeni altul decât soțul meu. Vorba celor de la Vama Veche : au trecut ani și viața s-a schimbat…

La Balaton alimentăm și după 9 sandwichiuri făcute, plecăm pe malul lacului. Noi și pensionarii. Dar măcar era liniște. Aveam eu ceva fantezii că o să facem o baie scurtă, că o să ne bronzăm, că trebuie să ne întoarcem la rulotă după crema de plajă…vise, după primul deget de la picior, ăl mai mic dintre degete, pe care timid l-am băgat în apă, mi-a pierit orice chef de baie. Am stat așa ușor cu picioarele în apă până ce ne-am obișnuit, dar de baie nici nu a mai fost vorba. După 2-10000 de poze făcute cu lacul și cu ceva lebede furioase, plecăm spre mașină. Foarte frumoase erau lebedele, și albe și negre, dar foarte posesive, abia reușeai să treci de ele ca să ajungi la lac.

Plecăm din Fonyod. Facem o întoarcere de 180 de grade, prima întoarcere bruscă, dar oricum degeaba, că eu, cu GPS cu tot, reușesc să rătăcesc drumul. În cele din urmă ne redresăm, fără nervi și fără prea mulți km în plus. Suntem pe drum spre Zagreb. Ajungem la graniță. Prezentăm frumos buletinele, când vameșul strigă : bagaj kontroll! Zis și făcut, ne dăm jos, deschidem portbagaul, care este plin ochi cu borcane de zacuscă, gemuri, murături și alte cele. Deschidem rulota. Cum nu am închis bine la plecare dulapul de haine, ușa s-a deschis și hainele au cam zburat peste tot. Până și pe fața serioasă a vameșului am putut să citesc un râs înfundat. Trecem de vamă. Termomentrul de pe autostradă arată 33.3 grade. E o căldură aproape insuportabilă. Cu greu, cu 60-80km/h ne deplasăm pe autostradă. Măcar un lucru știm sigur: nu am depășit nici o limitare de viteză! Plătm taxa destul de mare de autostradă, și ajungem în Zagreb.

Cu toată agitația de la plecare am uitat să notez adresa campingului din Zagreb. Tragem pe dreapta la primul McDonalds unde este internet gratis și ne documentăm. Aflăm adresa, o introducem în GPS și pornim. Este vorba despre un sătuc de lângă Zagreb. Două ore mai târziu și aproximativ 20 km ocol, renunțăm la ideea de camping, pentru că deja era târziu. Oprim în parcarea unui mall de pe centura Zagrebului. Repede ne informăm de la o domnișoara foarte amabilă din Arena Centre despre primul autobuz care plecă spre centru. 234 e autobuzul pe care trebuie să îl luăm și pleacă în câteva minute. Reușim să nu întârziem, ba chiar ajungem cu 10 minute mai devreme în stație. Plătim 20 de kuna bilete și multe stații mai târziu, ajungem în centru, la gară. Adică în Orașul de Jos, cum spun cei de aici. Cumpărăm o carte cu Zagreb, și luăm câteva pliante de la info point. Străbatem tot Orașul de Jos și apoi continuăm cu Orașul de Sus. Îi zice orașul de sus pentru că e chiar sus, adică am urcat o străduță pietruită până mi-a venit rău. Cumpărăm o pâinică proaspătă la o brutărie locală, pâine din care Adi roade ca hârciogul tot drumul. Vizităm Zagrebul pe noapte, dar este deosebit de frumos, afară e răcoare, spre deosebire de toropeala de la prânz, sunt mii de luminițe care oferă priveliști de neuitat, lumea se relaxează în parc pe iarbă, pe străzi se vând dulciuri și porumb fiert. E frumos. E romantic. După o plimbare de 3h și cele mai importante obiective văzute, ne decidem să ne întoarcem.  Din tot ce am văzut, doar catedrala m-a impresionat profund, și asta datorită mărimii sale. Pe total, Zagreb este un oraș drăgut, care merită văzut și revăzut. Noi acum suntem în rulotă, scriem povestea zilei de azi. Adi mănâncă salată de vinete cu pâine proaspătă de la brutărie. Suntem obosiți și mâine vrem să pornim spre Ljubljana. Vă pupăm și vă dorim noapte bună!

This entry was posted on Monday, September 12th, 2011 at 7:47 pm and is filed under Luna de miere, Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Ziua 2 – Zagreb 11 septembrie”

 1. Andreea says:

  “Fonyod este orașul în care cum câțiva ani, mai exact 3, săream pe geamul de la etajul 1 al internatului pentru a ajunge la gară, de unde Ovidiu Marian, soțul profei de geogra trebuia să mă culeagă ca să mă duc la olimpiadă.”
  ….I remember those great times:)
  Ma bucur ca sunteti bine,geniala idee cu blog’ul, mai astept vesti si va urez distractie placuta&drum bun.

  Va pup

 2. Bravo proaspata familie nomada!
  Roxa, te felicit pentru jurnalul acesta. L-am citit si am impreesia ca sunt acolo cu voi! (mai putin noaptea :). Sa ne informezi in continuare, si nu-l lasa pe Adi sa-si verifice mailurile!
  Va pupam, Flo si So!

 3. Corne says:

  hey , ceau… imi este dor de voi abia astept sa va intoarceti, imi place ce am citit, astept si continuare. Ne pregatim si noi de plecare, va pupam aveti grija de voi.

 4. Andreea M. says:

  Felicitari voua, tinerii casatoriti! Nu v-am vazut demuuult, dar acum, vazandu-va in poza de mai sus, fericiti si impliniti, parca ati fi inflorit amandoi 🙂 Foarte frumos ati povestit, chiar ma bate gandul acum sa merg si eu acolo:D ma bucur pentru voi! Mult noroc, sanatate, dragoste, sa fiti o familie fericita si unita pentru totdeauna!
  Pupici si toate cele bune!
  Andreea Meza

Leave a Reply